Οδοντικά εμφυτεύματα από τιτάνιο που είναι βιοσυμβατά ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία την δεκαετία του 1950, σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε κουνέλια. Ο Σουηδός φυσικός Bramemarl έκανε αυτή την σπουδαία ανακάλυψη ο οποίος θεωρείται μέχρι σήμερα ο πατέρας της οστεοενσωμάτωσης. Η χρήση των εμφυτευμάτων ξεκίνησε το 1982 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πλέον είναι μια διαδικασία ρουτίνας για την αποκατάσταση ελλειπόντων δοντιών σε σχέση με τις συμβατικές γέφυρες και τις τεχνητές οδοντοστοιχίες υπερέχουν λειτουργικά και αισθητικά.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα

Κατασκευές από τιτάνιο που έχουν την ιδιότητα να αντικαθιστούν ένα δόντι που έχει εξαχθεί. Αποτελούν το πιο σύγχρονο τροπο για την αντικατάσταση των δοντιών δίνοντας αξιόπιστη βάσιμη και εφικτή λύση με ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Πάνω στο εμφύτευμα κατασκευάζεται στην συνέχεια η προσθετική εργασία που προσομοιάζει τα φυσικά δόντια.

Ποια τα πλεονεκτήματα του εμφυτεύματος αντί της γέφυρας;

Η τοποθέτηση εμφυτεύματος αντιμετωπίζει το πρόβλημα εντοπισμένα χωρίς να τροχίζονται τα διπλανά δόντια. Η διάρκεια ζωής είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με την γέφυρα και καθαρίζεται πιο εύκολα με οδοντικό νήμα διατηρώντας καλύτερη στοματική υγιεινή.

Μακροβιότητα ενός εμφυτεύματος

Οι υπάρχουσες έρευνες μας επιτρέπουν να βλέπουμε την μακροβιότητα των εμφυτευμάτων με αρκετή αισιοδοξία καθώς παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά επιβίωσης. Πάντως, φαίνεται ότι εφόσον υπάρχει καλή στοματική υγιεινή και τακτική παρακολούθηση από τον οδοντίατρο , μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την μακροβιότητα του εμφυτεύματος.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτεύματος;

Στο πρώτο ραντεβού θα ληφθεί ένα λεπτομέρειες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό και θα παραπετούμε τον ασθενή για CBCT (αξονική ακτινογραφία).Εφόσον γίνει και η απαραίτητη κλινική εξέταση θα συζητηθούν οι απαιτήσεις του ασθενούς και οι στόχοι της θεραπείας προκειμένου να καθοριστεί τι κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.Η τοποθέτηση γίνεται με τοπική αναισθησία και τα ράμματα θα αφαιρεθούν σε 7 με 10 ημέρες.

Η διαδικασία εμφυτεύματος είναι επώδυνη;

Μετά το πέρας της τοποθετήσεις του εμφυτεύματος υπάρχει πιθανή ενόχληση η και κάποιο πρήξιμο (ανάλογα με το περιστατικό ) αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Η διαδικασία δεν θεωρείται επώδυνη διότι πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ο χρόνος επουλώσης είναι 3 μήνες, τότε μπορούν να ληφθούν αποτυπώματα για να προχωρήσει η προσθετική αποκατάσταση του εμφυτεύματος.

Επηρεάζει η ηλικία την τοποθέτηση εμφυτεύματος;

Τα εμφυτεύματα δεν θα πρέπει νέα τοποθετούνται σε νεαρά άτομα, πριν ολοκληρωθεί η διάπλαση των γνάθων. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. ισχύουν μόνο περιορισμοί λόγω του ιατρικού ιστορικού του ασθενή. Συγκεκριμένα προβλήματα υγείας η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να γίνουν αντενδείξεις για την τοποθέτηση εμφυτεύματος.