Έγκλειστοι φρονιμίτες ή ημιέγκλειστοι φρονιμίτες μπορεί να προκαλέσουν περιστεφανίτιδα, βλάβη στο διπλανό δόντι, τραυματισμό μαλακών ιστών, μετακίνηση διπλανών δοντιών ως αποτέλεσμα συνωστισμό στα δόντια.

ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ


Οι φρονιμίτες προκαλούν πόνο κατα την ανατολή τους, από τις επιπλοκές εκτοπίζοντας τα διπλανά δόντια. Συνήθως εμφανίζονται μετά την ηλικία των 17 ετών, όπου το άτομο ωριμάζει. Επίσης πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχουν στη μόνιμη οδοντοφυΐα. Η πρόγνωση της εξαγωγής με μια πανοραμική ακτινογραφία ενός έγκλειστου φρονιμίτη είναι η καλύτερη για τους εφήβους και τα νεαρά άτομα, εφόσον οι ρίζες των δοντιών έχουν διαμορφωθεί πλήρως και το οστό είναι πιο μαλακό κάνοντας την εξαγωγή πιο εύκολη και ανώδυνη.

Επιπλοκές που προκαλεί ο έγκλειστος φρονιμίτης

Μπορεί να προκαλέσει τριγμό, δυσφαγία, πυρετό, ρίγη, ανορεξία, φαρυγγίτιδα και την εκροή υγρού κατα την πίεση του βλενογόννου πάνω από το δόντι που ανατέλλει. Πρόκειται για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης του στόματος, οι ασθενείς έχουν πάντα άμεση βοήθεια.

Πονάει η εξαγωγή φρονιμίτη;

Η χειρουργική αφαίρεση φρονιμίτη πραγματοποιείται από εξειδικευμένο οδοντίατρο κάνοντας την διαδικασία ανώδυνα, γρήγορα και με την λιγότερη δυνατή μετεγχειρητική επιβάρυνση για τον ασθενή. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας που μπορεί να γίνει με κλασική τοπική αναισθησία.

Ποτέ πρέπει να βγαίνει ένας φρονιμίτης;

Ιδανικά πραγματοποιείται πανοραμική ακτινογραφία μετά τα 17 ώστε να δούμε την κλίση τον φρονιμιτών πως ανατέλλουν από το οστό. Σε περίπτωση που ανατέλλουν στραβά σπρώχνοντας τα διπλανά δόντια πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάζουν συχνές υποτροπές όπως περιστεφανίτιδα, τερηδόνες, βλάβες στα διπλανά δόντια.

Λόγος που πονάμε από τους φρονιμίτες;

Η περιοχή που βρίσκεται ο φρονιμίτης είναι δύσκολο να καθαριστεί σχολαστικά αναπτύσσοντας βακτήρια που δημιουργούν τερηδόνες. Όταν επικοινωνεί με το στοματικό περιβάλλον αναπτύσσονται μολύνσεις (περιστεφανίτιδα) που εκδηλώνει τον πόνο, πρήξιμο, κακοσμία, περιορισμό στο άνοιγμα του στόματος.Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επεκταθούν εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρος.