Η προσθετική δοντιών χωρίζεται σε κινητή όπως ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες και ακίνητη όπως γέφυρες και στεφάνες (θήκες).Η οδοντική προσθετική ασχολείται με τις προσθετικές αποκαταστάσεις, αναπληρώνοντας την μασητική λειτουργία σε περίπτωση απώλεια δοντιού ή δοντιών και βελτιώνει το χαμόγελο του ασθενή.

Οδοντοστοιχιες

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες (μασέλες) είναι οι κινητές προσθετικές εργασίες που προορίζονται για τους νωδούς ασθενείς που έχουν χάσει όλα η μεγάλο μέρος των δοντιών τους. Παρόλα αυτά σε μερικές περιπτώσεις μπορούνε να τοποθετηθούν 2 η 4 εμφυτεύματα κάτω από ολική οδοντοστοιχία ώστε να είναι πιο σταθερή σχεδόν ακίνητη χρησιμοποιώντας συνδέσμους ακρίβειας.

ΓΕΦΥΡΕΣ

Οι γέφυρες έχουν την ιδιότητα να αντικαθιστούν ένα η περισσότερα δόντια που έχουν χαθεί συνήθως λόγω μη τακτικού ελέγχου και κακής στοματικής υγιεινής. Τα υλικά κατασκευής της γέφυρας χωρίζονται σε μεταλλοκεραμικές, ολοκεραμικές και ζιρκόνιο κατασκευές ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή. Τροχίζουμε κατάλληλα, αφαιρώντας τον απαραίτητο οδοντικό ιστό ώστε ο οδοντοτεχνίτης να κατασκευάσει την προσθετική εργασία που έχει συμφωνηθεί. Τα υλικά κατασκευής αναλυτικότερα: Ολοκεραμικές στεφάνες: κατασκευάζονται εξολοκλήρου από πορσελάνη συνήθως για πρόσθια δόντια δίνοντας πιο αισθητικό αποτέλεσμα.

  • Μεταλλοκεραμικές στεφάνες: έχουν ένα εσωτερικό πυρήνα από μέταλλο ο οποίος καλύπτεται από πορσελάνη.
  • Ολοκεραμικές στεφάνες: κατασκευάζονται εξολοκλήρου από πορσελάνη συνήθως για πρόσθια δόντια δίνοντας πιο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Ζιρκόνιας: έχουν ένα πυρήνα από ζιρκόνια ο οποίος καλύπτεται από πορσελάνη είτε είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένος από ζιρκόνια.